7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor

Veteriner Kliniği – Kedi, Köpeğimi nasıl beslemeliyim?

Dorukgiller Ankara Veteriner Kliniği olarak belki her gün duyduğumuz bazı sorular var;
“hocam annem yemek veriyor zararlı değil mi?” -evet zararlı.
“arkadaşım kedisine kabukları ile yumurta veriyor iyi gelir mi?” -tavuğun ayakları da çok vitaminli
“kedimin ağzı kokuyor neden?” -çorabınızı yemiştir.
“yemek yerken ağzımın içine girecek ne yapmalıyım” -bir servis de ona açmalısın.
şakası bir yana biz de dedik ki dilimiz döndüğünce siz sormadan biz söyleyelim. Gelin genel hatları ile kedi köpek beslenmesi üzerine konuşalım.

NEDEN KURU MAMA?
Ucuz     :Kuru mamalar içerisinde kedi ve köpekler için gerekli olan bir çok besin bulunmaktadır. Evde hazırlama yöntemi ile yapacağınız mamalarda maalesef bütçe olarak daha pahalıya gelecektir.
Kolay   :Evde hazırlanan gıdalar taze olması açısından günlük hazırlanmalıdır. İçeriğindeki kolay bozulacak bileşenler sebebi ile saklama şansımız yoktur. Kuru mamalar ise uygun saklama koşulları sağlandığı sürece çok daha uzun süre saklanabilir lezzet ve besin değerliliklerini koruyabilir.

EV YEMEĞİ İLE BESLEMEK
Ev yemeği ile besleme söz konusu olduğunda kedi ve köpeklere zarar verecek ya da hiçbir fayda sağlamayacak gıdalar da dahil olacaktır.

Evde kendimiz için hazırlanan gıdalarda baharat, salça, tuz, rafine edilmiş yağ, şeker, sos vb ekler bulunmaktadır. Evdeki bu canları biz ne kadar evcilleştirmiş olsak da bu gıdalar uzun dönem beslemelerde böbrek ve karaciğer hastalıklarına sebep olmaktadır.

BERABER YAŞAM:
Ev yemeği beslemeleri, siz yemek yerken verilen ek besinler ileriki zamanlarda aranızın açılmasına sebep olabilir. Hep şu örnek ile açıklarız. 2 aylık bir ponçiği kahvaltıda minik kaşar parçaları ile beslemek çok zevklidir. Fakat bir kaç yıl sonra kocaman olmuş bir kedinin özenle hazırlanmış bir yemek masasının ortasına dalması onunla bozuşmanıza sebep olabilir. Unutmayın ağaç yaşken eğilir 

DİŞ PROBLEMLERİ:
Kuru mama dışında sıklığı fazla olacak şekilde evsel gıda, yaş mama ile beslemek dişler üzerinde kalıntılar bırakır. Bu şekilde uzun dönem devam edilirse bu kalıntılar dişte plak ve tartar oluşumlarına sebep olur. İlerlemiş diş taşları ise diş ağrıları, çürükleri, ağız kokularını beraberinde getirir. Sağlık yönünden ise en büyük problem diş eti kanamaları ve enfeksiyonlar ile iştahsızlıktır. Eğer böyle bir durum var ise bir veteriner kliniği bulmalı ve diş taşı temizliği ve bakımı üzerine danışmalısınız.

TEHLİKELİ BESİNLER:
Soğan, sarımsak, tuz, şeker içeren besinler gibi gıdalar ise uzun beslemeler bile gerektirmeden kısa vadede sağlık sorunlarını hatta bazen zehirlenme vakalarını beraberinde getirir. Böyle durumlarda en yakın veteriner kliniğiaranmalıdır. (Kedi, köpekler için zehirli besinler nelerdir sonraki yazılarımızda bahsedeceğiz)

KEMİK VERMEK:
Kedi ya da köpek fark etmez kemik vermek onun canını tehlikeye atmaktır.
Kısa vadede                    : Ağzından poposuna kadar bütün sindirim sisteminde herhangi bir yeri yırtabilir ve acil ölümcül bir vaka haline gelebilir. Şimdiye kadar vermiş olmanız yarın olmayacağı anlamına gelmez.
Uzun vadede   : Kemik yapısı itibari ile uzun sürede sindirilen bir bölümdür. Bu sebeple midede çok uzun süre mide öz suyu salgılanmasına ve defalarca verildiği takdirde gastrit gibi kedi köpeklerde çok geç fark edilen bir hastalığa sebep olur.  Kemik suyu içirin, kemik suyuna pilav yapın, içine de sebze atın yesin yavrucak 

ÖMRÜ BAYUNCA KURU MAMA MI YİYECEK?
Tabi ki hayır 
Bizim tavsiyemiz bu çocuklara haftada bir yaş mama verilmesidir. Hem sizinle arasındaki bağ kuvvetlenecek hem de sindirim sisteminin aşırı katılaşması önlenecektir.

KURU MAMA ve YAŞ MAMA DIŞINDA NE VEREBİLİRİM?
Aşağıdaki gıdaları da haftada bir olmak üzere kedi ve köpeklerinize verebilirsiniz. Hazırlarken içerisine tuz, yağ vs eklemeden iyice temizlendiğinden ve haşlandığından emin olarak.
Yumurta               : Haşlanmış olması esastır. Muhteşem bir bağışık sistem kuvvetlendiricisidir.
Yoğurt                   : 1-2 yemek kaşığı kadar haftada 1-2 kez sindirim sistemi destekleyicidir.
Tavuk ciğeri       : Haşlanmış ve suyu ile verebilirsiniz. B6-12 başta olmak üzere vitamin deposudur.
Tavuk göğüs eti : Kas ve iskelet destekleyicisi protein için çok güzel bir kaynaktır.
Sakatatlar            : Vitamin mineral deposudur fakat kasabınıza güveniyorsanız.
Balık                     : Omega yağ asitleri için kaynaktır ve karaciğer sağlığını korur. (Kılçıksız!)
Sebzeler                : Tek başlarına yemezler tavuk suyuna haşlama şeklinde yapabilirsiniz.
Meyveler              : Çok fazla yaklaşmasak iyi olur denebilir. Şeker oranı fazladır hatta üzüm, elma gibi bazı meyveler bazen zehirlenme ve alerji oluşturabiliyor.

YEMEK YERKEN ONA DA VERMEMİZİ İSTİYOR NE YAPMALIYIZ?
En etkili yöntem mama ve su kabının yemek yenilen odanın bir köşesine koymaktır. Mamayı saatli verip bu saatlerin siz yemeğe oturacağınız zaman denk getirmektir. Bu sayede sizden ne kadar karşılık beklese de bir süre sonra kesin vazgeçecek ve sizinle beraber ayrı ayrı yemek yemeye alışacaktır. Anlattığımız işlem belki bir günde belki üç ayda düzene oturacaktır ama siz istinasız her sefinde uygularsanız başarıya ulaşacağınızdan eminiz. 

Bu yazı herhangi bir tedavi protokolü içermeyip sadece kedi ve köpeklerimizin beslenmeleri konusunda aklınıza takılan soruları yanıtlamak amaçlı yazılmıştır. Bahsi geçen besinlere karşı dikkatli şekilde verilmeli beklenmeyen bir sonuç alındığında en yakın veteriner kliniği telefonunu arayıp bilgi almalısınız.