7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor

COVID-10 Korona virüsü ve kedi köpekler

COVID-10 Korona virüsü, kedi ve köpeklerimize onlardan da bize bulaşıyor mu?

HALA COVID-19 SALGINININ ODAK NOKTASI İNSANDAN İNSANA BULAŞMADIR!

1.000.000 üzerinde insanın pozitif vakası ve 50.000 üzeri kaybettiğimiz can varken 3 adet doğruluğu kanıtlanmamış kedi-köpek vakası için onlara özel bir önlem almamıza gerek yoktur.

Yayınlanan tüm haberleri doğru ifadeler ve kanıtlanmış bilimsel sonuçları ile gün gün bu sayfada yayınlayacağız.

Yani eğer bir haber okudunuz ve burada görmüyorsanız bilin ki hala o haberin ana kaynağına ya ulaşamamışızdır ya da daha bilimsel sonucu çıkmamıştır.

3 NİSAN 2020 - 21:00
İnstagram Profilimizde CANLI YAYIN ile yanlış bilinenleri açıkladık. 

Korona virüs tüm memelilerde görülmekteydi. Kedi, köpek ve insanda bulunan ve şimdiye kadar hastalık olşturduklarını bildiğimiz korona virüs BİRBİRİNDEN FARKLIDIR.

COVID-19'un kaynağı nedir? Yarasadan mı bulaştı? 

COVID-19 dediğimiz virüs Nal burunlu yarasalarda bulunan başka bir virüs ile genetik yakınlığı tespit edilmiştir. 

İnsanlar kedi köpeklere korona virüsü (COVID-19) bulaştırır mı? 

HONGKONG'taki VAKA-1-2 - Hongkong'ta görülen ilk vakada POMERIAN ırkı köpeğin hasta sahibi covid-19 teşhisi koyuluyor. Bunun üzerine tedavi altına alınması için hastaneye yatırılıyor. Köpeği de incelemelerin yürütülmesi için karantinaya alınıyor. Tüm Çin'de bu yöntem uygulanıyor. Karantinada bulunan köpeğe 5 korona testi uygulanıyor ve hepsi pozitif sonuç veriyor. Bu süreçte köpeğin hiçbir korona virüs hastalık belirtisi bulunmamaktadır. Sahibi taburcu edildiğinde köpeği de karantinadan kendisine teslim ediliyor. 

2 gün sonra köpeğin öldüğü haberi duyulunca karantina altında tutan araştırma ekibi nekropsi (otopsi) yapılmasını teklif ediyor. Hasta sahibi otopsiyi kabul etmiyor. Bu aralıkta geçen sürede 2 adet sonuçlanması uzun süren testin sonucu negatif çıkıyor. Ama haber korona virüs sebebi ile ölen köpek diye kalıyor insanların aklında.

SONUÇ: Ölen köpeğin herhangi bir korona virüs hastalığına dair hastalık belirtisi bulunmamaktadır. Ölüm sebebinin korona virüs enfeksiyonu olmadığı belirtilmiştir. Enstitünün son açıklamasında 17 yaşındaki pomerian ırkı bir köpek için uygun olmayan karantina koşulları, sahibinden uzakta geçirdiği sürenin stresidir. 

 

BELÇİKA'daki VAKA-3 - Belçika'da COVID-19 Korona virüs hastası olan bir insanın kedisinde ateşlenme ve ishal gibi hastalık belirtileri görülmüştür. Yakındaki bir üniversite hastanesinde COVID-19 testi "evinden getirdiği marazi madde örneği" ile yapılıyor.  Yani diğer bir ifade ile bilimsel rapora göre örneği incelenen örnekler direk kediden alınmamıştır. Kedinin sahibi, kedi ile beraber yaşadıkları evden kusmuk ve dışkı örneği alarak getirmiştir. Evde bir COVID-19 hastası olması sebebi ile kontamine yani bulaşık bir örnek olabilir. 

SONUÇ: 3 Nisana kadar yayınlanmış raporlara göre "Belçika’da kediye sahibinden corona virüsü bulaştı" gibi haberlerin yapılması abartının üzerinde gerçeği çarpıtmaktır. Nihai raporda kedinin hasta sahibi tarafından enfekte edildiği ve kedide hali hazırda yaşanılan bir COVID-19 hastalığı bulunmamaktadır. Ayrıca şuan genel durumu da iyi ve yaşamaya devam etmektedir.

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR - IDEX Veteriner Laboratuvar firması, Çin'de ve dünyada binlerce kedi, köpek ve diğer evcil hayvanlar üzerinde araştırma yapmaya devam ediyor. Bu araştırmalarda sahibi COVID- 19 Korona virüs pozitif olanlar da var, negatif olanlar da.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? - Dünya Hayvan Sağlığı örgütü, COVID-19 Pozitifseniz diğer herşeye az dokunmanız ve kendinizi karantina almanız gerektiği gibi aynı şekilde kedinizle de daha az ilgilenmenizi öneriyor. Hatta bir eklemede bulunarak evinde evcil hayvanı bulunan insanların COVID-19 ile enfekte olması halinde evcil hayvanın bakımlarını evdeki diğer insanlar tarafından yapılmasını tavsiye ediyor.
BURADAKİ AMAÇ; kedinize bulaştırırsınız, kedinizi hasta edersiniz değildir. Kedi ve köpeklere bulaştığı hakkında herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. 

EVİNDE KEDİ KÖPEK BESLEYEN İNSANLAR COVID-19 OLMUYORMUŞ - Böyle bir bilgi hiçbir bilimsel yayında bulunmamaktadır. Evcil hayvan sahiplerinin daha çok alerjik reaksiyonlara karşı daha az duyarlı olduğu yıllardır yapılan çalışmaların bir sonucudur. Bu bilginin kaynağı bilinmeyecek kadar muammadır. Evcil hayvan sahiplerinin bağışıklık sistemlerinin daha sağlam olması yönünde durulmaktadır fakat bunu COVID-19 korona virüsü ile bağdaştırmak tamamen bilimden uzak uydurma bir fikirdir.