7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor
SORU:

Köpeğim kısırlaştırma operasyonu geçirdi. Eve getirdiğimden beri kusuyor ne yapabilirim?

CEVAP:

Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu sonrası bakım

için ilgili konuyu inceleyebilirsiniz. Genel anlatımı biz yine aşağıya bırakıyoruz :)

Madde madde olabilecek durumları sıralayalım:

  1. Kedim, köpeğim kısırlaştırma operasyonu sonrası kusuyor. Ne yapmalıyım?

    • Kusma konusunda sıklığı ve kaç kez devam ettiği önemlidir. 
      • Bütün yediği mamayı kusuyorsa, saatte 1'den fazla kusuyorsa, kusmalar aralıklı olsa da 24 saat içerisinde 3-4 kezden ve üstünde kustu ise acilen hekiminiz ile görüşmelisiniz.
  2. Kısırlaştırma operasyonu sonrası kedim, köpeğim hiç yerinden kalkmıyor, hep yatıyor! Ne yapmalıyım?

    • Kediniz ya da köpeğiniz normalden biraz daha halsiz olacaktır. Bu aşağıdaki sebepler ile normaldir:
      • Aldığı anestezik maddenin ciddi bir miktarı ilk idrar ve diğer yollar ile bedenden uzaklaşmıştır. Fakat ilk birkaç saat içerisinde uzaklaştırdığı miktarın kalanı 1-2 gün süresince atılmaya devam edecektir. Bu da tabi ki ona halsizlik ekleyecektir.
      • Operasyon öncesi ve sonrasında kaldığı aç süreç çocuğun biraz güçsüz düşmesine sebep olmaktadır.
      • Ve tabii hepsinin başında kısırlaştırma operasyonunda erkeklerde testisler (Erkek üreme organı), dişilerde rahim ve yumurtalıklar alındığı için hormonal değişikliker oluşur. Bu durum onun halsiz görülmesine sebep olacaktır.
  3. Kısırlaştırma operasyonu sonrası kedim, köpeğim yemek yemiyor! Ne yapmalıyım?

    • Operasyon sonrası yemek yememesi oldukça normaldir.  Normal olmayan durum ise iştahın ilk 3 gün içerisinde giderek artıyor olmamasıdır.
      • Buna nasıl karar veririz? Operasyondan sonraki 24 saat HİÇ mama yememesi normal karşılanabilir. Siz yine de 4-6 saat aralıklarla mamayı önüne koyun sonra geri alın. Mama olarak ilk gün özellikle sevdiği yaş mamaları tercih edebilirsiniz. Operasyon sonrası günlerde ister hemen yesin isterse sonradan iştahı açılsın SİZ GEREKLİ MİKTARDAN FAZLA VERMEYİN! Kusmayacak çocuğu da kusturmayın.
      • 2. güne geldik fakat daha hiç yemedi. (size göre hiç değil gerçekten hiç yemedi ise!) Kesinlikle Veteriner Kliniğini arayın görüşün. Durumu bildirin. Tavsiyelerini dinleyin. Hala yemiyor diye çok çeşitli şeyler vermeye çalışmayın. Kendi kuru maması, sevdiği yaş mama veya HAŞLAMA(tuzsuz, yağsız, baharatsız) tavuk göğsü gibi yüksek proteinli bir gıda denenebilir.
      • 3. gün ve hala ağzına lokma girmedi diyorsanız kesinlikle Acil Veteriner Kliniği'ne götürmelisiniz. Durumun sebebi araştırılmalı, gerekir ise tedavisi ve acil beslemesi başlatılmalıdır.
  4. Kısırlaştırma sonrası kedim, köpeğim operasyon bölgesini yalıyor ne yapmalıyım?

    • Bu çok normaldir. Fakat bazı sıpalar dozunu kaçırıp izin verseniz saatlerce yalayarak kendi kendine deri problemleri yaratabiliyor. Bu durumda hekiminiz ile görüşüp operasyon tekniğine hangisi uygun ise o önerilebilir. Yakalık, bandaj, t-shirt giydirmek vb. UYARI: Operasyon bölgesine Veteriner Hekimi bilgisi olmadan ısırgan otu yağı, eniştenizin yara kremini, kantaron yağı gibi şeyler sürmeyin! Belki gerçekten bu uygulamalara göz yumulacak kadar kötü şartlardasınızdır fakat ortada operasyon yapan bir hekim var ise bir zahmet arayıp bir sorun. 

Kısırlaştırma ve diğer konular hakkında sizin de merak ettikleriniz var ise SORU CEVAP sayfamızdan sorabilirsiniz.

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.