7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor

Kedilerimizin Tüy Dökmesini Engellemenin 10 Yolu

Kedim Çok Tüy Döküyor Ne Yapabilirim

Kedim Çok Tüy Döküyor Ne Yapabilirim

Evimizde yaşayan bu pofuduk çocukları çok ama çok sevsek de bazen tüyleri bizleri bile çileden çıkarmaya yetiyor değil mi? 

 

  • Doğru ve Kaliteli Beslenme

Doğru beslenmeden kastımız yaşına, ırkına, kilosuna, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığına göre ayrılan mama seçeneklerinden uygun olanını seçmenizdir.

Kaliteli beslenme diye vurgularken şunu eklemeliyiz ki hem ucuz hem kaliteli bir mama yoktur. Kedilerimiz Carnivor yani etçildir. Bu çocuklar için uygun olanı da yoğunlukla et içeren mamalar verilmedir.

  • Kendi Besinlerinizden Vermeyiniz

Bizim yiyeceklerimizde maalesef tuz, yağ ve en tehlikelisi baharatlar bulunmaktadır. Bu içeriklerin tüy dökülmesine etkisi bilimsel olarak açıklanmıştır. Bu demek değildir ki mama dışında besin vermemeliyiz. Hepsi haftada bir olmak üzere tavuk ciğeri, göğüs eti haşlaması, beyaz peynir, haşlanmış yumurta verilebilir. Tekrar uyaralım Haftada Bir! Her gün verilen azıcıklar maalesef uygun olmuyor 

  • Taze ve Temiz Su İçmeli

Her canlı metabolizma gibi onun da taze ve temiz suya ihtiyacı vardır. Hatta imkanınız var ise evin bir kaç köşesinde su kabı bulundurun. Su kabının bitmesine karşı önlem almış oluruz.

Kedim tüy döküyor ne yapabilirim

  • Düzenli Bir Şekilde Taramak

Belki en etkili yollardan biridir. Hele ki uzun tüylü pofuduk sahipleri..  Kedinizi her gün tarayın. Her gün taramak; ölü tüyleri alır, derinin havalanmasını sağlar, deri ve tüy köklerinin kan damarlarının sağlığını artırır.

  • Tüy Topaklanmalarını Kısa Sürede Açın

Ah yok mu o topaklar! Alsan bir türlü almasan bir türlü  Siz yine de alın. Topaklanma asla kendi kendine çözülmez. Kediniz onunla uğraştıkça daha da deriye yaklaşır. Kaşıntıyı artırır, altında mantar, uyuz gibi birçok problemi gizler. Ayrıca kediniz iyice strese girecek tüy dökülmesi giderek artacaktır.

Kedimin Tüy Topaklarını Nasıl Açarım?
Topakların birleşme yönünün tersine doğru tüyleri birbirinden ayırmaya çabalayın. Hüçbir zaman eski haline geri gelmeyecektir. Zaten amacımız da bu değil. Büyük çoğunluğunu ayırdıktan sonra deriyi net bir şekilde görebiliyorsanız topağın altından tutarak topağı küçük bir makas ile kesip alın. Dikkat edin deri ile aşırı birleşmiş ve fazla sayıda ise maalesef işin sonu tıraşta bitebilir.

  • Stresten Uzak Tutun

Onu evde herkes seviyor değil mi? Stres de nereden çıktı? Mevzu şu: evde ki ikinci bir hayvan bulunması, küçük yaşta bir çocuk bulunması, ailede sevmediği ya da korktuğu birinin bulunması stres faktörüdür.

  • Vitamin Destekleri Kullanmakkedim-cok-tuy-dokuyor

Mamalar bölümünde anlatılanlardaki gibi kaliteli vitamin içeriklerini yılın belli zamanlarında kullanmak tüy dökülmesinin önüne geçecektir.

  • Veteriner Kontrollerini Düzenli Yaptırmak

Herşey tamam ama hala döküyor. Kedinizin tüy dökülmesini tetikleyici bazı hastalıkları olabilir. Bu hastalıklar ancak gerekli kan analizleri ve muayeneler sonucunda anlaşılabilir. Güvendiğiniz bir Veteriner Kliniği’ne bu şikayetler ile gittiğinizde gerekli tetkikler yapılacaktır. Ne gibi hastalıklar olabilir? Gizli yaşadığı bulaşıcı bir hastalık, şeker hastalıkları, tiroid hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları.

  • İç ve Dış Parazit Uygulamalarını Geciktirmemek

Tüm parazitlerin yumurta ve larvaları ciddi bir miktarda ve tüy yolu ile bulaşır, yayılır. Bunun sonucu olarak deri ve tüylerin sağlığının bozulması dökülmeleri de artıracaktır.

  • Tüy Döküyor Diye Banyo, Tıraş Yaptırmayın

Sadece tüy döküyor diye banyo ve tıraş yaptırmak sorunu 3 ay erteleyecektir. Fakat bu çocukların ömürleri 10 yıl, 20 yıl.. Her 3 ayda bir tıraş yapılamaz. Mevzuyu derinden çözmek gerek. Tıraşın gerekeceği durumlar tedavi gerektirdiğinde, ciddi topaklanmalar oluştuğundadır.

 

Yukarıda yazılı bilgiler hiçbir medikal yöntem ya da tedavi prosedürü içermemektedir. Tüy dökülmesinden şikayetçi olan hasta sahiplerimize yol gösterme amaçlı yazılmıştır. Tüm bu adımları Veteriner Hekim kontrolünde gerçekleştirmeniz sağlıklı olacaktır.

Şimdiden geçmiş olsun değişikler