7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor

Dorukgillerin Yavru Kedi Bakımı Rehberi

Ülkenin en değişik veteriner kliniği ve hekimlerinin gözünden.. :)  

Yaşını belirleme:

Artık sahiplenmişsiniz yaşının ne önemi var ki! Olmuyor maalesef. Aldığımız soruların en başında "hocam dişleri kuru mamayı kıramıyor ne vermeliyiz?" oluyor. Yaşını anlamamızın önemi mama seçimi ve bazı bakım farklılıkları için gereklidir.
Eğer dişleri parmaklarınıza net bir şekilde temas ediyorsa o çocuk 1,5 aylık yaşı geçmiştir. Bu durumda yemesi gereken gıda kuru mama olur. Kedi sütü, inek sütü, biberon vermeyin. Onun oyunlarına kanmayın. :) 

Yavru kedi bakımı

İlk gün ve ilk hafta yapılmaması gerekenler

Asla ilk gün iç parazit ve diğer aşılama uygulamalarını yaptırmayın! İlk gün onun sağlığını net bilemezsiniz! Bu uygulamaların tamamı, tamamen sağlıklı canlıya yapılmalıdır. NET!
İlk hafta yıkamayın deriz. Eğer temizlenmesi gerekiyorsa ıslak bir bez ile silebilirsiniz. İyi kurulamalı ve sıcak tutmalısınız.

Hangi mamayı vermeliyim

Dişleri çıkmış bir çocuk için ana beslenme kaynağı artık kuru mama olmalıdır. Junior, kitten gibi isimleri olan yavru kedi mamalarını tercih etmelisiniz. Kapalı paket satın almanızı öneririz.
İşin hilesini verelim piyasadaki mamaların hastalık durumlarında satışı bulunan mama var mı? bunu sorgulayın.

Ortamı nasıl olmalı? 

İlk bir kaç gün boyunca 1 odada kalmasını öneririz. 6 aylıktan küçük yavru kediler başını belaya sokma konusunda uzmandır :) Çıkamayacakları bir delik bulup girebilir, tırmanamayacağı yüksekliğe niyetlenip düşebilir, kendi üzerine birşey devirebilir. İlk birkaç gün bir odada kalması onun eve alışmasını sağlayacaktır. Tabi kum, mama ve su kabını o odada bulundurmalısınız. 

Yavru kedi besleme

Nasıl davranmalıyım?

İyi bir gözlemci olun. Günlük hareketlerini, çişini, kakasını gözlemleyin. Bir farklılık gördüğünüzde video fotoğraf çekin. (veterinerinize gösterebilirsiniz) Önüne 5 çeşit mama sunmak kadar üzerine düşmemeniz gerekir. Yapacağınız değişikliklerin onun sağlığı için olduğunu unutmayın, yaptığınız herşey onu mutlu edecek diye bir kural yok. Diğer bir yandan yavru kediniz sizin bir "malınız" değil size arkadaşlık edecek bir bireydir. Bunu bilerek onu istemediği zamanlarda kucaklamayın, zorla yıkamaya çalışmayın. 

Aşıları ne zaman yapılmalı?

İlk 3-7 gün kesinlikle sağlığının gözlemlenmesi gerekmektedir. Neden 3-7 gün? Çünkü sahiplendiğiniz gün yavru kedinizin sağlık durumundan emin olamazsınız. Veteriner hekim olarak dahi fiziksel muayenede bir çok ayrıntıyı anlayamayız. Özellikle sokaktan sahiplenmelerde çocuk bir kaç gün beslenmeli, beden toparlanmalıdır. Yavru kediniz ortam değiştiğinde strese girecektir. Yaşam alanı değiştiği için farklı bir bakteri florası ile tanışacaktır. Bunların hepsine alışması gerekir. Haydi sonraki maddeye ;)

Neleri takip etmeliyim?

4 madde çok önemli: İştah, Hareketlilik, Dışkı şekli, Kusma. Neden? Yavru kedilerde bu belirtiler tüm ölümcül hastalıkların ilk gününde görebileceğiniz değişikliklerdir ve ortaktır. Kolay takip edilebilir. İşte bu yüzden ilk 3-7 gün bekleyin diyoruz. Bunları takip edin.

Yavru kedi sahiplendim ne yapmalıyım

Neler almalıyım?

Kum, kum kabı, mama, mama-su kabı. Acilen alınması gereken 4 üründür. Olmazsa olmazdır. Gerisi teferruattır. :) Tırmanma tahtası iyi olur tırnakları törpülenir, tarak olursa her gün taranırsa tüy dökülmesi azalacaktır, kedi çimi yavru kedi için gereksizdir.
Önünüze gelen vitamini alıp yavru kedinize vermeyin. Hem kalitesiz ürünlere para harcamayın hem de tam vitamin desteğine ihtiyacımız olan vakitte vitamin verdiğinizi sanmayın. Evler, oyuncaklar, şatoları ilk günden satın almayın. Kediniz önünüzde pet şişe kapağı ile oynar üzülürsünüz :)

Tüy dökmesini nasıl engellerim?

Kaliteli mama, günlük taramak, iç-dış parazit uygulamalarını aksatmamak sizin kontrolünüzde olanlardır. Kaliteli mama onun dengeli beslenmesini sağlar ek gıda vermemelisiniz. Günlük taramak derisini canlandıracak daha sağlıklı tüylerin gelmesini sağlayacaktır. Dış parazitler kedinizin deri tüy sağlığını bozar, strese sokar, kaşınmasını sağlar normal oalrak çok tüy döker.

Yavru kedi hangi mama vermeliyim

Hazırlıklı olun!

Evinize en yakın arkadaşınızı ellerinizle aldınız. Kimse seni onun kadar sevmeyecek. Ama sen de onun seni sevdiği kadar sevmelisin. Ne demek istiyoruz? 6 aylık olunca kızgınlığa girince o gece bağırışlarına dayanmalısın, özellikle erkeklerin evden kaçma çabası vardır evine sineklik yaptırmak gibi işlere girebilmelisin. En sevdiğiniz koltuk artık sadece sizin olmayabilir, hatta oturulamayacak hale gelebilir, hazırlıklı olmalısın! Giderleri çok değildir. Sağlıklı bakarsan aylık 150-200 TL gibi bir gideri olacaktır. Fakat bir gün hastalandığında tedavi masraflarına ya da kaza geçirdiğinde operasyon masraflarına tüm maaşınızı vermeniz gerekebilir. Bunların farkında olmanız gerekiyor.

Tüyü kist yapar mı? 

HAYIR! NO! AUCUN! KEINE! Yetmedi mı? :) Mide bağırsaklarında yerleşen ve insanlara bulaşan parazitler vardır. Bu parazitler belirli dönemlerde yumurta döker. Bu yumurtalar çeşitli temaslarla tüylerine bulaşacaktır. Gözle asla göremeyeceğiniz organizmalardır. Bu yumurtaların bulunduğu tüy akciğerinize giderse akciğer kistleri, midenize giderse bağırsakta parazit gelişimi şekilnebilir. İşte bu yüzden en geç üç ayda bir kedilerinize iç ve dış parazit uygulamalarını yaptırmalısınız. Saydığımız tüm ihtimalleri ortadan kaldıracaktır. Ayrıca evde kedi beslemeye başlamak sizin hijyen kurallarınızı bozmamalıdır. Kedinizin kum kabını temizledikten sonra ellerinizi sabun ile yıkamalısınız. Her gıda tüketiminizden önce de eller yıkanmalıdır.  

Kedi tüyü kist yapar mı

Tırnakları kesilmeli midir?

Yerinde durmayan bir yavru kedi ise ilk tırnak kesimini veteriner hekiminiz yapsın siz de izleyin, öğrenin. Tırnaklar her zaman kesilebilir diyebiliriz. Önemli konu bir yerlere çok tırmanan bir karakteri var ise ilk 2 ay kesmemek daha faydalı olacaktır. Fakat çok uzaması da istenmeyen takılmalara sebep olacağı için ucundan kısaltmak gerekecektir.

Tasma takmalı mıyım?

Tasma ne işe yarar onu belirtelim siz karar verin: evden kaçar ise ucunda iletişim bilgileriniz bulunan bir tasma çok faydalı olacaktır. Ayrıca evde gözden kaybolduğunda tasma ucunda bir çıngırak bulunması yavru kedilerin nerede olduğunu tespit edebilmemizi sağlar. Kötü tarafı da tasmayı bir yere takar ise öylece kalabilir ya da çıkarma çabası ile kendini boğma girişimi içinde bulabilirsiniz.

Başka bir sorunuz mu var?
BURAYA TIKLAYIN - Aklınıza takılan soruları sorun cevaplayalım.