7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor
SORU:

Köpeğime kedime kuru mama yediremiyorum ne yapmalıyım?

CEVAP:

Köpeğiniz, kediniz kuru mama yemiyor ise öncelikle seçeneklerini daraltın. Yani evden kuru mama haricinde hiçbir gıda vermeyin. Bu sayede mecbur kalarak kuru mama için bir iştah oluşturulmuş olsun.

Köpeğime, kedime sadece kuru mama mı vermeliyim?

Köpek ya da kedilerin en dengeli besin değerlerine sahip, en kolay temin edilen ve en uygun fiyatlı olan ürün kuru mamadır. Bu kadar kuru mama önerilmesinin sebebi de budur. Yoksa biz hekimler de biliyoruz haşlanmış tavuk vb gıdaların kuru mamadan daha sağlıklı olacağını. Peki evde hergün taze şekilde tavuk, et gibi ürünleri hazırlayabilecek misiniz? 

Evden verebileceğiniz gıdalar olarak en başta yoğurt ve kefir gelmektedir. Tavuk eti, kırmızı et, balık eti gibi protein kaynaklarını verebilirsiniz. Yumurta verebilirsiniz.

Fakat buradaki en önemli konu ANA BESLENME KURU MAMA OLACAK ve TÜM BU EK GIDALAR HAFTADA BİR GÜN BİR ÖĞÜN ŞEKLİNDE OLACAKTIR.

köpeğim kuru mama yemiyor ne yapmalıyım

Köpeğim, kedim kuru mamayı sevmiyor. Ne yapmalıyım?

Aslında kediniz ya da köpeğiniz kuru mamayı sevmiyor değil. Bu durum sizin sunduğunuz diğer seçeneklerin daha lezzetli geliyor olmasıdır. Ne denediysem olmadı diyorsunuz ya hani: Bir düşünün; bahsi geçen çocuğumuzun 1 hafta sokakta kaldığını düşünün. sizce birkaç gün önce dökülmüş bir mamayı gördüğünde yer mi? Hem de kıtlıktan çıkmış gibi :) Çünkü kıtlıktan çıktı.

Bu sebeple evde MULTİPLE BESLEME yöntemi ile istediğiniz kuru mamaya alıştırabilirsiniz. Sabah, öğle, akşam 15'er dakika önüne kuru mamasını ve suyunu koyun. 15 dakika içinde ister bir adet yesin ister bir adet bıraksın ya da hiç yemesin önünden mama kabını kaldırın. Unutmayın 15 dakika sonra. Bu süreçte koklatmayın, ağzına vermeye çalışmayın, peşinden götürmeyin, kuru mama üzerine hiçbir şey eklemeyin. Köpeğinizin, kedinizin önünde koyun, önünde alın. Aldığınız mamayı tekrar mama paketi içine boşaltın hem aroması kaçmasın hem de israf olmasın. Bu şekilde sabah, öğle ve akşam şeklinde 15'er dakikalık denemeler sonrasında 2. ya da en fazla 3. gün öyle bir yiyecek ki o mamayı siz sinirleneceksiniz. 

Eğer bu süreçte en ufak bir seçenek sunarsanız köpeğiniz kediniz sizin kendinizden bile emin olmadığınızı düşünür grevine devam eder :) 

Bu tavsiye 2 aydan büyük, 7 yaşından küçük ve tamamen sağlıklı olduğu bilinen çocuklar için önerilmektedir.

Burada önemsenmeyen konu şu: bu çocukların ne sevdiğinizi değil hangisinin sağlıklı olduğuna karar vermemiz gerekiyor. Kararımızı verdikten sonra da o mamaya mecbur bırakmalıyız.

Köpeğime, kedime hangi mamayı vermeliyim?

Türüne (bazen ırkına), yaşına, kilosuna, kısırlık durumuna uygun mamayı tercih etmeliyiz. Aynı şekilde günlük olarak verirken saydığımız özelliklerini gözeterek miktarını belirlemeliyiz.

Örn: Köpek ya da kediye diğerinin maması verilmemeli. Bazı ırklara özel mamalar üretiliyor onlar tercih edilmeli (Persian Cat, British Shorthair vb). 1 yaş altına junior, kitten, 1 yaş üstüne adult, 7 yaş üstüne senior, mature maması verilmelidir. Fazla kilolu ise bazen light mamalar, fazla zayıf ise protein ve yağ oranı yüksek "tahılsız" mamalar önerilmektedir. Kısır ise operasyonu takiben kısırlaştırılmış kedi köpek maması verilmelidir.

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.