Kedilerde hamilelik süreci 58-64 gün aralığında sürer. Bu aralıktan önce gelen yavrular gelişimini tamamlamamış olabilir ve özen gerektirir.
Öncelikle kedisini çiftleştirme niyetinde olan ya da yeni çiftleşmiş kedi sahipleri günü bir yere not etmelisiniz.
Doğum zamanı geldiğinde gün hesabı bizim için oldukça önemli olacaktır.
Bu süreç tamamen sağlıklı bir çocuk için geçerlidir, aksi hallerde size en yakın bir veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.
Yavru sağlığı kadar anne sağlığı da önemlidir ve hayati riskleri bulunmaktadır.
Eğer beden ısısını ölçebiliyorsanız 55. günden itiraben poposunda beden ısısını günde 1 kez ölçün. Sağlıklı bir kedinin beden ısısı 38.5 C'dir. Gebelikten 12-24 saat önce beden ısısı 1 C düşecektir. 37 - 37.5 C ölçüm yaparsanız bilin ki o gece doğum var :) Tabii bu biraz bilgi gerektiren bir uygulamadır ve eğer kediniz bundan hoşlanmadı ise kesinlikle devam etmeyin.
Doğuma 6-12 saat kala hareketler farklılıaşır. Kedilerin %90'ı daha sakin daha sevecen olacağı gibi tersi de şekillenebilir. Fakat davranışlar kesin değişir.
Doğuma 6 saatten daha az süre kaldığında kediniz yerinde duramaz. Hep öyle hocam demeyin bu farklı. Oturduğu yerde bir kaç dakikadan fazla kalamaz ve yer değiştirir.
Doğuma 1 saatten daha az süre kaldığında kedinizin solunumu şiddetlenir, dili dışarıda solumaya başlar. Bu durumda onu kendi haline bırakmalı, mekan değiştirmemelisiniz.
Doğuma çok kısa bir süre kaldığında vajinasından yavru suları aklaya başlar. Kanlı olabilir paniklemeyin.
Kediler 3-5 yavru sayısına sahiptir. Bu yavrular arasında 2'şer saat aralık bulunacaktır. Her doğan yavru sonrası anne yavruyu yalayacak, göbek kordonunu kesecektir. Plasenta denilen yavru zarlarını yemesine müsade etmeyin; çocuk ormanda doğum yapmıyor. Protein kaynağı diye yemesinde sakınca görmeyeceğimize proteince yüksek kalitede bir yaş mama ile besleyelim çocukları.
Tecrübesiz annelik: hormonal ve metabolizma sebepli anne kedi doğuma hazır olmayabilir; bunun sonucunda doğum sırasında yavrular kanalda kalabilir, sancıları kesilebilir, yavruya bakmayabilir, sütü gelmeyebilir vb.
Yavruların pozisyonu ve büyüklüğü: Yavrular eğer doğum kanalına ters girer ise doğum güçleşecektir. Baba eğer anneden iri ise yavrular da iri olacak ve doğum güçleşecektir. (İkisine de doğum anına kadar yapılabilecek hiçbirşey yoktur.)
Yavru kedi vajinadan görünür fakat devamı gelmez ise,
Anneden sürekli şekilde kanlı sıvı geliyor ise,
Anne baygın düzeyde yerde yatıyor ise,
Doğum öncesi suyu geldikten sonra 2 saat içerisinde yavru doğmadı ise,
Hala içeride yavru var olduğunu biliyor ve son doğumdan 2 saatin üzerinde vakit geçti ise,
Yavrular doğduktan sonra anne emzirmiyor, ilgilenmiyor ise,
KESİNLİKLE VETERİNER HEKİMİNİZİ ARAMALISINIZ.
Neden? Bu durumlarda uygulanacak adımlar vakaya özgü ilerleyecektir ve tecrübeli bir veteriner hekim vakayı değerlendirerek önce anne sonra yavruların sağlığını esas almalıdır.
Şimdiden geçmişler olsun, hayırlı olsun, sabırlar sizin olsun :)