7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor
SORU:

Kedim çok fazla ot yiyor. Ot istediği zaman salyaları akıyor, mama yemiyor. Ot yedikten bir süre sonra mama yiyor.

CEVAP:

Kediler neden ot yer onu açıklasak daha iyi olacak :)

İçgüdüsel olarak midelerinin ve bağırsaklarının zorlandığını hissettiklerinde kusarak rahatlayabileceklerini bilirler. Bu sebeple kediler kusturucu etkisi için ot yerler.

Buraya kadar bir problem yok. Hatta iyi bir yöntem olduğunu bile söyleyebiliriz. Fakat ne zaman endişelenmeliyiz onu açıklayalım:

kedim ot yedi kustu ankara veteriner

  1. Kedilerin ot yemesinin zararları
    Ot olarak sokaktan çimen vb yiyor ise temiz olmadığı için enfeksiyon bulaşma riski vardır.
    Çok sık yemesi mide bağırsak üzerinde faydadan çok zarar vermeye başlayabilir.
    Kedilerin yedikleri otu sindirmeleri zor olduğundan mide ve bağırsaklardan geçiş süresi uzundur. Zaten tam sindiremezler ve siz dışkıda çok net görürsünüz.
    Hangi otu yiyor bu da önemlidir: o otu kesinlikle internetten araştırmalı kediler için zehirli bir ot olup olmadığına bakmalısınız.
  2. Kedilerin kusmasının zararları
    Ot yesin ya da yemesin çok sık kusmaya başladı ise bir sağlık problemidir. Ayda 1-3 kez kusma normal karşılanabilir. Haftada 1 kez kusmaya başladıysa müdahale edilmesi gereken bir konu vardır. 
    Her kusma mide öz suyundan bir miktar kaybedilmesine sebep olur. Bu durum bedenin en değerli bileşenlerinden biri nin kaybıdır. Kedimizin kusması halinde halsizleşir, iştahı kaçar, 
    Haftada bir kusmaya çalışan çocuk kesinlikle bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

acil veteriner ankara

Kedilerin ot yemesindeki sebepler:

  • Mide bağırsaklarda tüy yumağı oluşumu,
    Kendini her yaladığında mide bağırsaklarda bir tüy yumağı oluşturmaktadır. Bunların midede uzun süre durması her an mide öz suyu salgılanmasına ve midenin zorlanmasına sebep olur. Sonuçta da kediniz kusmak isteyecektir.
  • Ev yemeği gibi kolay sindirilmeyen besin verilmesi,
    Yağ, tuz, baharat içeren gıdalar sindirim sistemini kuru mamalardan daha fazla zorlar. Bu durum sık sık yapılıyor ise kusmaları ve mide sorunlarını kronik hale getirebilirsiniz. Vermeyin.
  • Yediği mamanın metabolizmasına uygun olmaması,
    Yetişkin bir kedi için yavru maması gibi proteince yüksek mama verilmesi gibi.
  • Fazla mama yemesi,
    Tabi ki sindirimde güçlük çekecek çocuk :) Çok yedikten sonra bizler bi soda içmiyor muyuz? Napsın onun böyle bir şansı yok, yapmış bir hata kusup rahatlamak istiyor.
  • Gastrit olmasına sebep olacek bir hastalığı olması,
    Çoğu böbrek ve karaciğer hastalıkları mide üzerine gastrit yapması ile bilinir. Bu sebeple kusmanın sıklığı ve karakteri hakkında veteriner hekiminize bilgi veriniz. 

Kedilerimizin ot yemesinin faydaları ise; mideleri çok hızlı şekilde rahatlar, yediği poşet keğıt gibi yabancı cisimler müdahale gerekmeden kusrarak çıkarabilir, psikolojik olarak sevdikleri bir eylemdir.

Kediler neden ot yer

Kedimizin kusmaları durumunda ne yapmalıyız?
Öncelikle her uygulama sırasında yapılan muayenelerde bu konuları veteriner hekiminize bildirmelisiniz. Sonuçta eğer haftada bir kez gibi bir kusmaya ya da olmaması gereken bir kusma karakterine sahip ise gerekli mide, böbrek ve karaciğer gibi tetkiklerin yapılması gerekir.

Şimdiden geçmişler olsun dileklerimizle ;)

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.