7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor
SORU:

Kedilerde FIP, Kanlı ishal, Karında Sıvı birikimi, Corona Virüs testleri nedir?

CEVAP:

SORU'nun tamamı:

Benim 16 aylık bir erkek kedim var. Temmuz 2018'de kanlı ishal başladı kendisinde veterinere götürdük ve sadece antibiyotik tedavisi uygulandı. Daha sonrasında probiyotik ağırlıklı beslememizle Aralık 2018'de kanlı ishal durumu sona erdi ve kızgınlık dönemi başladı. Kontrolum altında birlikte dışarı çıktık ve birkaç kediyle fazla yakınlaştı hatta yavru kediyi yaladı. Ocak ayındaysa karnında şişkinlik ve sertlik oluşmaya başladı.Veterinere götürdük FCoV ab testi yapıldı negatif çıktı daha sonrasında albumin ve globulin oranına bakıldı. Çok düşük çıkınca Islak Fip'e yakalanmış denildi. Fip'in belirtilerine baktığımdaysa iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, ateş ve sarılık gözüküyor. Benim kedimde bunların hiçbiri mevcut değil yalnızca karnında şişlik var. Ve bunların yanında karnından sıvı alındı. Sıvının sanırım sarımsı ve yapışkan olması gerekirken kedimdeki berrak ve yapışkan değildi. Ne yapmamız gerekiyor bu durumda acaba ?

CEVAP:

Aslıhan hanım öncelikle çok geçmiş olsun. Anlattıklarınız öncelikle FIP (Feline İnfectious Peritonitis) - (Karın Zarı ve Damar İltihabı olarak türkçeleştirilebilir) belirtilerini akla getiriyor. 

FIP hastalığı nedir?

Corona Virüsün mutant halindeki suşları tarafından oluşur. Hzılı kit testleri, laboratuvar analizleri gibi bir çok yöntemin bir kez yapılması bize kesin socuç vermez. 

Rivalta Testi - Kedilerin Yaş (ıslak) FIP enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığına dair daha doğru sonuç veren bir testtir. Bir veteriner hekim tarfından karın sıvısı kullanılarak yapılmalıdır.

Bunların tamamını toparlayacak olursak Yaş, Islak FIP hastalığı bulunduğunu düşündüğümüz kediler için karın için sıvısı ile Rivalta Testini ya da bir hafta aralıklar ile Corona Virüs antikor testini ard arda 4 kez yapılmasını öneriyoruz. Bu sayede kedinizin Corona Virüs ile daha önce karşılaştığını görülür. Sonucu değerlendirdiğimizde de 4 kez tekrarlanan testin pozitif sonuçlarının sayısına bağlı olarak FIP'in oluşmuş olabileceğine dair fikir yürütülebilir. (Hızlı kitler ile değil laboratuvar ortamında ELISA yöntemleri ile yapılmasını tavsiye ediyoruz.)

Laboratuvar Analizleri: Corona Virüsü, Islak ve Kuru Fip şüphesi olan çocuklarımızın laboratuvarda kan analizlerinin yapılmasını öneriyoruz. Kedilerde Fip hastalığının iki formu da kedilerin iç organlarında tahribatlara sebep olmaktadır. Bazı özel laboratuvar analizleri sayesinde Corona Virüsünün kedimizin organlarına zarar verip vermediğini görmekteyiz. Bu analizleri Veteriner Hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Kedim Fip Corona oldu

Kedilerde FIP belirtileri:

Kediniz günlük yaşamında tamamen normal olabilir. İştahı, hareketliliği, dışkısında bir sorun görmeyebilirsiniz. FIP ya da Corona Virüs pozitif olması çocuklarımızın hızlıca bu belirtileri gösterecek anlamına gelmiyor. Özellikle FIP'in Kuru Formunda hayatında hiçbir belirti vermeden yaşayabilir.

Kuru Fip Formu:

Halsizlik, iştahta düşme, tekrarlayan ve kendiliğinden geçebilen ishaller görülebilir. 

Yaş Fip Formu:

Karında sıvı birikimi ile karakterizedir. Karın içi sıvı dolan kedilerin sık sık sıvı çekilmesi gündemde olan bir konudur, fakat kesinlikle bir tedavi yöntemi olmadığını belirtmeliyiz. Sıvı çekilmesi kedimizin sadece solunum ve dolaşım sistemi üzerine rahatlama sağlayacaktır. İlgili sistemlerin acil veteriner müdehalesi gerektirmesi halinde yapılmasını tavsiye ederiz.

Karnında şişlik oluşmaya başlayan çocuklar için en önemli konu kesinlikle beslenme ve ilaç tedavisidir. Biyokimyasal analizler sonucunda tüm eksiklikler göz önünde bulundurularak doğru beslenme planı yapılmalı, ikincil enfeksiyonlara karşı rutin kontrolleri ve ilaç kullanımları olmalıdır. 

Sizin ufaklığın durumu tüm bunların ötesinde sanki sıvı birikimi var demek için biraz fazla vakit geçmiş gibi :) Genelde FIP olan çocuklarda sıvı birikimi birkaç ay içerisinde çekilmez ise hayatı tehtid edecek düzeye geliyor.

Şimdiden geçmiş olsun dileklerimizle.. 

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.