7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor
SORU:

Dişi köpek kısırlaştırma operasyonu sonrası bakımı ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

CEVAP:

SORU: Merhabalar, Dişi köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli? Hareket etmeleri yürümeleri kısıtlanmalı mı? Bu dönemde tedavi olarak neler yapılmalı antibiyotik yanında ağrı kesici uygulanmalı mı? Nelerin olması anormaldir? Dikkat edilmesi gereken noktaları söyleyebilir misiniz?şimdiden teşekkürler.

CEVAP: Naz hanım, operasyon süreci olarak Dorukgiller Veteriner Kliniği olarak bizim yöntemlerimiz ve bizim operasyonlarımızdan sonraki süreç anlatılmaktadır.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Kısırlaştırma karın bölgesinden yapılması sebebi ile kedi ve köpek kısırlaştırmalarında 3 gün yaş mamalar ile beslemeyi öneriyoruz. Bu sayede hem karın içi basıncı artmıyor, sindirim daha kolay oluyor dikişleri üzerine gelen etki en aza indiriliyor hem de çocuklarımız yaş mamayı daha fazla sevdikleri için iştahı tetiklemiş oluyoruz.

 

Kısırlaştırma operasyonu sonrası hareket etmeleri yürümeleri kısıtlanmalı mı?

Tamemen kısıtlanmamalıdır. Kendisi gerektiği kadar hareketlerini azaltacaktır. Merdiven çıkarken yavaş olmasını sağlamak, top oynama gibi aktiviteleri yapmamak, tasmasız gezdirmemek gereklidir.

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında tedavi olarak neler yapılmalı antibiyotik yanında ağrı kesici uygulanmalı mı?

Hayır. Operasyon sırasında yapılan anestezik maddelerimizin ağrı kesici etkileri de olması sebebi ile özel olarak ağrı kesici yapılmasını önermiyoruz. Bu konudaki durum dikiş alanındaki sızlamayı gerektiği kadar hissetmesi sayesinde o bölge ile oynamamasını sağlamaktır. Operasyon anestezisi ilk gün ağrı ve acılarını azaltacaktır sonraki günlerde yaşayacağı sızlama ise elimizde yer alan bir kesik kadar olmaktadır.

Nelerin olması anormaldir?

Yakalık takmadığımız ya da bandaj uygulaması yapmadığımız için dikiş bölgesini yalamaya çalışması oldukça normaldir. Fakat yalaması bu bölgenin iyileşmesini hızlandırır. Çok nadir de olsa bazı çocuklarımız operasyon bölgelerini fazlaca yalamaları sebebi ile bölgede kanlanma ve sulanma yaratabilir. Antibiyotik ve vitamin uygulamaları için operasyon sonrası 3 gün kliniğimize geleceği için hergün operasyon bölgesinin incelenmesi yapılır. Olumsuz bir durumda bölgeye antibiyotik sprey uygulanır.

Dikkat edilmesi gereken noktaları söyleyebilir misiniz?

İştah, kusma, ishal, aşırı halsizlik ana maddelerdir.
Kısırlaştırma operasyonu geçirmiş bir köpeğin ilk 3 gün beslenmesi eskisi gibi olmayacaktır. Fakat 3. - 4. gün neredeyse eski formunda eski beslenme düzenine dönmesi beklenir. Eğer hala dönmemiş ise Acil Veteriner Kliniği'niz ile görüşünüz. 
Kusma, kısırlaştırma operasyonunu takip eden 24 saat içerisinde çok sık olmamak kaydı ile yaşanabilir. Sayı olarak olarak 1-3 kez kusma birkaç saat ara ile normaldir. Bazı hassas çocuklarda ertesi gün beslenme başlangıcında da kusma şekillenebilir. Bu sebeple ilk beslenmeler az miktarda ve sık sık (3-5 saat aralıklarla) yapılmalıdır. 24 saat sonra yaşanan kusmalar için veteriner hekiminiz ile görüşünüz.
Halsizlik, operasyon sonrası oldukça normaldir. Beslenmesine ve genel ruhsal durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. İlk 24 saat oldukça halsiz olması normaldir. 1-3 gün aralığında hareketliliğin giderek artması gerekir. 4.gün tamamen eski canlılığına kavuşmadı ise veteriner hekiminiz ile görüşünüz.
İshal, mide ve bağırsak hassasiyeti olan çocuklar için kısırlaştırma operasyonu sonrası 1-2 dışkı normalden daha yumuşak gelebilir, normaldir. Fakat bu belirti olmasını beklemediğimiz bir durumdur lütfen veteriner hekiminizi bilgilendiriniz. 1-2 kez yumuşak dışkıdan daha fazla sayıda ya da fazla sulu, kokulu, kanlı vb dışkı yapar ise bir sağlık sorunu yaşıyor olabilir Acil Veteriner Kliniği ile iletişime geçiniz.

Şimdiden geçmiş olsun dileklerimizle.

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.