7 GÜN
24 SAAT
Bize Ulaşın
İletişime Geç Online Soru Sor
SORU:

8 aylık dişi kedimizi kısırlaştırmak istiyoruz. Arabistanda yaşıyoruz. Kısırlaştırma operasyonu öncesi her hekim farklı bir şey söylüyor. Yatılı kalıp kalmaması, kan analizi yapılıp yapılmaması konusunda tedirginiz. Ne yapmalıyız?

CEVAP:

SORUNUN ASLI:)
8 aylik disi kedimiz var.gecen ay kilosu 2600gr idi.Arabistanda yasiyoruz ve doktorumuz Filipinli.oncesinde genel bir check up ve CBC kan testi yapacaklarini ve sonuca gore kisirlastirma randevusu vereceklerini soylediler.Ancak klinikte sadece 12 saat tutacaklarmis,bu yeterli midir diye tedirginiz acikcasi.bir diger klinikteki veteriner operasyonun 20 dk surdugunu sonrasinda hemen alip goturebilecegimizi soyledi.acikcasi ben 1 gece kalmasi gerektigini duymustum,bunca farkli prosedur beni endiselendirdi.bilgi verebilirseniz cok mutlu olurum.iyi calismalar dilerim

Gözde hanım bizden Arabistana kocamaaaan sevgiler :) 

Kedi kısırşaltırma ile ilgili genel bilgilerndirme olması amaçlı madde madde sıralayalım:)

Cerrahi operasyonlar farklı prosedürler ve teknikler ile yapılabilir. Her şeyden önce bu konulara veteriner hekim karar vermelidir. Bunu halk olarak bilmeniz gerekmektedir. Tabi ki aradaki farkları gözeterek kedinizin kısırlaştırma operasyonunu yaptıracağınız veteriner hekimi seçme konusunda özgürsünüz. Buradaki en önemli konu; operasyon sonrası veteriner hekiminiz size başka ifadelerde bulunabilir, öncesinde söylediklerinden farklı şartları dahi isteyebilir. Bir canlı ile ilgilendiğimiz için şartlar, sağlık durumu değişebilir. Veteriner hekiminizi seçerken bir çok konuda güvenebilmelisiniz.

  1. Kedi Kısırlaştırma neden yatılı tutulmalıdır?

    • Anestezi alması sebebi ile pansiyonda kalması: Kedilerin anestezi sonrası uyanma süreleri 1-10 saat arasında değişiklik gösterebilir. Yaşı, kilosu, metabolizma hızı gibi birçok değişken vardır. Operasyon sonrası ne zaman teslim alırsanız alın veteriner hekiminize kedinizin o anki sağlık durumunu, neler yapmalı neler yapmamalı gibi soruları yöneltin.
    • Kedinin karakteri sebebi ile kalması: Karakteri çok hırçın ve stresli ise eve göndererek kontrolü size bırakmak mantıklı olmayabilir. Fakat bazı durumlarda aşırı stresli olduğu bilinen ve evde daha rahat duracağına inanılan çocukların ertesi güne kalmadan taburcu edilmesi de hayırlıdır.  
    • Yapılan analizler ya da klinik belirtiler sebebi ile kalması: Sağlık konusunda tereddüt yaşatan en ufak belirti pansiyon konusunda genelde uzatmalara sebep olur; çocuğun veteriner hekim kontrolünde kalması gerekebilir. Operasyon sonrası olağandışı ilaçların uygulanması gerekebilir. 
    • Operasyon şartları ve kritik dışı durumlar sebebi ile kalması: Operasyonda yaşanılan bir fazla kanama, anestezi protokolünde yaşanılan bir olumsuzluk, sonradan ortaya çıkan bir hastalık belirtisi gibi durumlar gibi. Bu durumda veteriner hekiminiz size durumu anlatır ve planlanan dışında fazla kalması gerektiğini söylerse kabul edin.
    • Hata yapılması ihtimaline karşı yatılı kalması: Bazen hasta sahibimizi gözlemlemek ve ona göre karar vermemiz gerekebiliyor. Evde çocuk var ise, başka hayvanlar var ise, sahipler konuda bilgisiz ya da hata yapma ihtimali yüksek insanlar ise durumu bir veteriner hekimin yönetmesi çok mantıklıdır. Örn: anestezi sonrası kedi köpeklerde birkaç saat boyunca yutak kontrolü düzgün çalışmaz. Bu süreçte asla gıda ve su verilmemelidir sonuç ölümcül olabilir. Böyle bir durumu dahi yönetemeyecek hasta sahipleri var inanın :)
  2. Kısırlaştırma operasyonu öncesi kan analizi yapılmalı mıdır?

    • Rutin uygulama olarak kan analizi yapılması: Hiç bir durum farklılığı gözetilmeden yapılan standart uygulamalardır. Dorukgiller Veteriner Kliniği olarak operasyondan 5 dakika önce kan analizi yapıyor yapılmasını kabul etmeyen hastamızın kabulünü yapmıyoruz.
    • Ön muayene sonrasında gerek duyulan bir klinik belirti: Bazı veteriner hekimler operasyon öncesi analizi gerekli görmüyor. Klinik muayene sırasında bir olumsuzluk görürse kan analizini seçenek olarak sunuyor. Size güven veren bir merkez ise 
    • Operasyon sonrası taburcu edilecek hastayı sağlıklı yönetebilmek amacı ile: Kan analizi sonucundaki değerler operasyon sonrası bakım besleme konusunda bize bilgi verecektir.
    • Hastanın takibinin o hekim tarafından yapılmıyor olması: ilk defa muayene edilen bir çocuğun sağlığını laboratuvar analizleri ile görmek tabi ki daha gerçek veriler sunacaktır.
    • Hastanın kritik kan değerlerine sahip olması sebebi ile: hastanızın reddi yapılabilir. Veteriner hekiminiz bir tedaviye başlayıp kısırlaştırma operasyonunu erteleyebilir. 
  3. Kısırlaştırma sonrası hemen taburcu edilmeli midir?

    • İlk 1 saat içinde yapılan taburcular: Asla yapılmamalıdır. Operasyon sonrası ilk 1 saat kedinizin kalp, akciğer vb hayati organlarında sizin yönetemeyeceğiniz bir durum şekillenebilir.
    • İlk 6 saatte yapılan taburcular: Bu saatten sonra zaman yönetimi veteriner hekimin kontrolündedir. Eğer gaz anestezisi ile operasyonu yapıldıysa, operasyon sonrası uyandırıcı dediğimiz antisedatif ajanlar kullanıldıysa, anestezik maddenin bedenden uzaklaşmasını sağlayan damar içi serum uygulaması yapıldı ise ilk saatlerde taburcu edilebilir. (Önemli: kediniz ayakta durabiliyor mu? bilinci yerinde davranışlar gösteriyor mu? dikkat edin ve evde yapılması, yapılmaması gerekenleri sorun)
    • İlk 24 sonrası yapılan taburcular: Şartlar uygun ise en uygun taburcu zamanıdır. 24. saat sonra stresi azalmış, hayati tüm olumsuz ihtimaller ortadan kalkmıştır. Birkaç defa idrarını yaptığı için anestezik maddenin büyük kısmı bedenden atılmıştır. Dorukgiller Veteriner Kliniği olarak 23. saate kadar taburcu işlemi yapmıyor talep edilen durumlarda hastamızı reddediyoruz. 
    • Birkaç gün sonra yapılan taburcular: Pansiyon şartlarını davranışı ve sağlığı için uygun görüyorsanız, veteriner hekiminize güveniyorsanız olabilecek bir ihtimaldir. Evinden küçük bir alanda yaşaması hızlı iyileşme ve nekahat süreci oluşturacaktır.

Yukarıda bizde genelde söz konusu olmayan ayrıntılardan bahsettik. Hepsi birer özel durumdur. Veteriner Hekiminize güvenmeden asla yaptırmamalı, güvendiğiniz hekiminizin de yönergelerine tamamen uymalısınız.

Şimdiden geçmişler olsun :)
Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.